Koliko vas bo stal neprijavljen račun v Avstriji?

Če imate še vedno odprt, a neprijavljen račun v Avstriji, vas ta lahko stane tudi nekaj tisoč evrov.Poiščite strokovno pomoč in se izognite visokim kaznim!


Avstrija odpravlja načelo davčne tajnosti, od oktobra naprej bodo tako z vsemi podatki o bančnih računih Slovencev v avstrijskih bankah seznanjali Finančno upravo Republike Slovenije (Furs).

Če ste lastnik bančnega računa v Avstriji in ga pri nas niste prijavili, potem je smiselno, da se pozanimate o tem, kaj vas čaka. Tisti, ki imate pri naši sosedi že prijavljen bančni račun, ste lahko brez skrbi, seveda, če ste plačali tudi davke od prihodkov v tujini. Ti so prihodki od obresti, prihodki od delovnega razmerja, prihodki od kapitalskih dobičkov ter prihodki od dividend. Prav tako pa bo potrebno pojasniti izvor premoženja za zadnjih 10 let. Koliko je Slovencev z neprijavljenim računom, seveda ni znano. Po poročanju RtvSlo, bodo na Furs-u najprej preverjali, ali so računi že prijavljeni. Fizična oseba, ki v roku ne obvesti pristojni davčni urad o že odprtem računu v tujini (ali o odprtju novega računa v tujini), se kaznuje za prekršek z globo od 200 do 1.200 EUR. V tem primeru pa si lastniki neprijavljenih računov lahko obetajo še nadaljnje kazni, kar bo odvisno od primera do primera za kakšne kršitve je šlo. Avstrijske banke bodo Furs seznanjale o zneskih višjih od 50 tisoč evrov retroaktivno, se pravi za nazaj.

Fizične osebe, ki imajo odprte račune pri bankah ali hranilnicah zunaj Republike Slovenije, morajo pristojnemu davčnemu uradu sporočiti podatke o teh računih, in sicer:

  • številke računov,
  • naziv banke ali hranilnice in
  • ime države.

Obrazec "Prijava podatkov v davčni register o računih, odprtih pri bankah ali hranilnicah zunaj Republike Slovenije" je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, lahko pa se ga natisne tudi s spletne strani Davčne uprave Republike Slovenije. Na spletni strani Fursa je tudi obrazec za poročanje sprememb podatkov o plačilnih računih (TRR).

Vir: Ministrstvo za Finance, Davčna uprava Republike Slovenije

Kaj lahko storite?

* samoprijava (če zavezanec zamudi rok, predviden za posredovanje podatkov, lahko finančna uprava izvede prekrškovni postopek, v katerem pa se glede na okoliščine lahko izreče globa, opomin ali pa kršitelja samo opozorijo)
* zaprtje računa (ni nujno enostavna možnost, sploh, če je na računu več kot 50.000 evrov)
* posvetujte se s finančnim strokovnjakom

V kolikor se želite izogniti nepotrebnim skrbem in ste se znašli v zagati, pa vam lahko pomagamo mi. Pokličite nas na 0590 81460 in se dogovorite za konzultacijo z našimi strokovnjaki!


Preberite še: Konec bančne tajnosti, zato raje zaprite račune v Avstriji!

Jednoduché řešení pro snadnější a je zřejmé, ale musíte říci o tomto muži viagra stačí otevřít oči. Dávkování je vždy jiná. Chcete-li být exaktní pro každého lidé je to jiné.

Priporočamo

Top novice

Razno