Bodo te kriptovalute zasenčile bitcoin?

Tisti, ki so že utrujeni "bitcoinmanije", vneto iščejo naslednika...Kriptovalute so dobra priložnost za oboje, hiter zaslužek in hitro izgubo sredstev, zato se pred nakupom dobro informirajte!

Bitcoin še vedno zavzema kar tretjino celotne tržne kapitalizacije kriptovalut in za sabo ima res izjemno leto, vendar po rasti še zdaleč ni na prvem mestu. Njegovih 1.300 odstotkov rasti v minulem letu je v primerjavi z rastjo nekaterih drugih kriptovalut skorajda "minimalna". Katerim kriptovalutam torej pripisujejo zmagovalni pohod v letu 2018?

* Ripple (XRP), prava prodajana uspešnica med prvimi petimi valutami po tržni kapitalizaciji. Lansko leto je Ripple začel s ceno 0,006523 dolarja, končal pa na 2,29 dolarja. V letošnjem januarju je dosegel celo 3,35 dolarja, njegova vrednost pa je trenutno okoli 1,80 dolarja (na dan 15.1.2018). Če prevedemo v odstotke, je Ripple v letu 2017 dosegel 35.000-odstotno rast, po tržni kapitalizaciji je za nekaj časa prehitel Ethereum in se povzpel na drugo mesto, na današnji dan kraljuje na tretjem z več kot 70 milijardami dolarjev. Temelji na protokolu mreže, digitalnega plačevanja. Na svetovni ravni povezuje med sabo banke in s tem olajšuje prenos sredstev med državami. 

* Ethereum (ETH) je v letu 2017 pridobil 9.500 odstotkov vrednosti ali drugače, iz 8 dolarjev se je povzpel na 750 dolarjev. Na današnji dan je njegova vrednost že približno 1.300 dolarjev, tržna kapitalizacija pa več kot 127 milijard dolarjev in tako trenutno zaseda drugo mesto, takoj za bitcoinom. Na platformi Ethereuma temelji večina ICO (začetna ponudba kovancev). Če je bitcoin z vidika uporabnika plačilno sredstvo, pa Ethereum omogoča možnost pisanja programov, ki temeljijo na denarnicah, kar je seveda še posebej uporabno za ICO.  

* Bitcoin Cash (BCH) je uspešnica "bitcoinove blagovne znamke", ki se je pojavila ob koncu julija 2017. Od takrat pa do konca leta je pridobil več kot 500 odstotkov vrednosti. Trenutna tržna kapitalizacija je 41,5 milijarde dolarjev, njegova vrednost pa je danes okoli 2.450 dolarjev. Bitcoin Cash se je pojavil kot odgovor na težave, na katere je naletel bitcoin. BCH je hitrejši po številu transakcij na sekundo in operira z nižjimi stroški, vendar pa je pogostokrat kritiziran kot preveč centraliziran. Večina rudarjenja se odvija v Južni Koreji, največ BCH je v lasti zgolj dveh posameznikov, Jihana Wu in Rogerja Ver.

* Cardano (ADA) je poznan tudi kot "ubijalec Ethereuma". Od 1. oktobra do konca leta 2017 je Cardano iz 0,02 dolarja dosegel 0,70 dolarja, kar je 35-krat več od začetne vrednosti. Njegova tržna kapitalizacija se približuje 22 milijardam dolarjev, v začetku letošnjega januarja je dosegel rekordno vrednot, napovedujejo pa mu vsaj 15-kratnik današnje vrednosti. Ta je trenutno 0,83 dolarja. Njegov cilj je, da zamenja Ethereum kot glavno platformo za pametne pogodbe in postane ugodno in hitro plačilno sredstvo.

* Litecoin (LTC) je ustvaril Charlie Lee leta 2011 in naj bi bil v končni fazi vreden natanko četrtino vrednosti bitcoina. Trenutna tržna kapitalizacija je dobrih 13 milijard dolarjev, v letu 2017 se je povzpel iz 4,33 na 233 dolarjev. Razvit je bil z namenom zmanjšanja potrebnega časa za transakcije, kar posledično vodi k povečanju transakcij po nižji ceni kot bitcoin. Njegova trenutna vrednost je nekaj čez 243 dolarjev.  

Priporočamo: Vas mikajo kriptovalute, pa ne veste kako se jih lotiti?

Priporočamo

Top novice

Razno