Kaj sploh lahko še pričakujemo od našega pokojninskega sistema?

Vzdržnost slovenske pokojninske blagajne je zelo vprašljiva.  


 

 
Kako kvalitetno bomo preživeli jesen našega življenja, je odvisno predvsem od nas samih!

Slovenski pokojninski sistem je urejen po načelih solidarnosti. To pomeni, da delovno aktivno prebivalstvo s svojimi prispevki v pokojninsko blagajno vzdržuje prejemnike pokojnin. Ta ureditev se sooča z zelo resnimi izzivi. 

 

Premalo delovno aktivnega prebivalstva in preveč upokojencev

 

Krhko stanje v pokojninski blagajni vzdržuje razmerje med vplačanimi prispevki in izplačili pokojnin. Zato je za vzdržnost takega sistema ključnega pomena tudi razmerje med obema demografskima skupinama. Žal demografski kazalci niso ugodni, saj število upokojencev narašča znatno hitreje v primerjavi s številom delovno aktivnega prebivalstva. 

 
Prebivalstvena piramida leta 1991


Prebivalstvena piramida leta 2016

 

Prebivalstvena piramida leta 2026

vir: SURS

Kot prikazujejo zgornje projekcije demografskih gibanj, bo starejšega prebivalstva vedno več, hkrati pa se bo število delovno aktivnih posameznikov zmanjševalo. Tako se bo razmerje vplačnikov v pokojninski sistem in prejemnikov izplačil nevarno prevesilo na stran zelo velikega števila prejemnikov, s čimer bo obstoječ pokojninski sistem neizogibno propadel. 

 

Pokojninska reforma, politika in prihodnost 

 

Pokojninska reforma je torej nujna. Načrtovana pokojninska reforma odpravlja zgoraj opisane težave s podaljševanjem delovne dobe in odpravo določenih ugodnosti za upokojeno prebivalstvo. 

 

Izboljšava pokojninskega sistema ni zgolj gospodarska tema, temveč tudi politična. Ne gre zanemariti dejstva, da so upokojenci že danes najštevilčnejša demografska skupina v Sloveniji, tudi dobro organizirana in zastopana v slovenskem političnem prostoru. Z naraščajočim številom se bo njihov vpliv tudi na javne finance in zakonodajno vejo oblasti najverjetneje povečeval. To seveda tudi pomeni, da bodo upokojenci stremeli k ohranjanju, če ne tudi izboljšanju svojega položaja. 

 

Zato sem mnenja, da pokojninska reforma ne bo tako ostra, kot se v javnosti pričakuje. Nastopajoči na političnem parketu se bodo namreč prilagajali zahtevam največje volilne skupine ali pa tvegali selitev v opozicijo pri naslednjih volitvah. 

 

Da je treba za stara leta varčevati, nam je vsem jasno!

Veliko je bilo že napisanega na to temo. Varčevanje je neizogibno, če želimo imeti dostojno starost in ohraniti standard, ki smo ga vajeni iz svojih delovno aktivnih let. Preden pa se lotimo varčevanja, moramo imeti jasno sliko, kako se tega lotiti

 

Matjaž Drobnič, osebni finančni svetovalec, INDIVIDA & Partnerji 

Jednoduché rozhodnutí pro snadnější a je zřejmé, ale je nutné říci o tomto muži viagra stačí otevřít oči. Dávkování je vždy jiná. Chcete-li být exaktní pro každého člověka je to jiné.

Priporočamo

Top novice

Razno