Kriptovalute: ko se cedita med in mleko in še smola

Pri kriptovalutah se moramo držati samo enega pravila in ostati dosledni.
Osmoljencev je veliko, tudi na račun nezadostnih varnostnih ukrepov hrambe kriptovalut.

"Če bi na začetku investiral v bitcoine, bi imel danes milijone." Stavek, ki ga kot finančni svetovalec slišim dnevno, tako od kolegov v industriji kot od strank in znancev. Te navedbe seveda držijo, a vprašanje je, ali so kriptovalute dobra investicija v letu 2017 ali predvsem tvegana špekulacija?

Danes o kriptovalutah "že vrabci čivkajo". Ker je bilo o tem res že veliko napisanega, ne bom pisal o tem, kaj kriptovalute so in kako delujejo, ampak kolikšen del je naložba in kolikšen špekulacija.

Kriptovalute so seveda več kot samo bitcoin in etherum, ki sta največji po tržni kapitalizaciji, saj v svetu, v tem trenutku, obstaja več kot 1000 različnih kriptovalut in prav tako več načinov vlaganja v le-te. Najbolj očitna in popularna metoda je seveda direkten nakup in hranjenje v denarnici, lahko strojni ali zgolj softwareski. Lahko investiramo tudi v strojno opremo in rudarimo od doma, vendar pa so tukaj pomembne tudi cene elektrike. Sedaj pa se trg pripravlja na prve izvedene finančne inštrumente v obliki standardiziranih terminskih pogodb in indeksnih skladov, oboji pa še čakajo dokončno odobritev regulatorjev. Ameriški gigant CME group, ki je med drugim lastnik indeksa Dow Jones, je tako napovedal, da bodo na trg lansirali prvi izvedeni finančni instrument za kriptovalute v obliki standardiziranih terminskih pogodb za bitcoin hkrati pa naj bi Amazon, največji spletni trgovec, kupoval spletne domene, ki kažejo, da imajo interes v kriptovalutah. Tudi te informacije so pripomogle k rasti bitcoina.

V zadnjem času pa so vse pogostejša tudi opozorila, tudi neformalna, s strani posameznikov iz finančne industrije  kot je Jamie Dimon, prvi mož banke JP Morgan Chase banke, po mnenju katerega je bitcoin prevara. Na investicijski konferenci v New Yorku je poudaril, da se zgodba z bitcoini ne bo končala dobro in potegnil vzporednice s prvim znanim borznim balonom v zgodovini, t.i. manijo tulipanovih čebulic na Nizozemskem v 17. stoletju, pri kateri je vredno omeniti, da se je tik pred pokom balončka na trgu pojavila možnost nakupa čebulic za določeno ceno vnaprej, kar je definicija standardizirane terminske pogodbe. Kasneje je sicer poudaril, da je tehnologija veržinja blokov (blockchain) uporabna in dobra tehnologija, da pa je problem kriptovalut v pomanjkanju realne vrednosti in v tem, da jih bodo države, kar se že dogaja, videle kot grožnjo in jih bodo začele regulirati.

Podobno gre razumeti besede prvega moža Švicarske banke Credit Suisse, ki je bitcoin celo proglasil za definicijo balončka na trgu, saj je edini razlog za nakup bitcoina želja po zaslužku, kar pomeni, da gre za špekulativne nakupe, ki ustvarjajo borzne mehurčke, ti pa se redko končajo dobro. Kot več formalno izdanih opozoril s strani centralnih bank in celo prepovedi borz za trgovanje z kriptovalutami na Kitajskem. Opozorilom se je v Sloveniji pridružil tudi Odbor za finančno stabilnost, ki opozarja, da gre za virtualne valute, ki niso legalno plačilno sredstvo in je zato njihova sprejemljivost precej omejena, hkrati pa za njih ne jamči nobena centralna banka ali druga državna institucija.

 

Sam sem mnenja, da bodo kriptovalute in tehnologija veriženja blokov igrale pomembno vlogo v prihodnosti naše družbe in zato igrajo pomembno vlogo v portfeljih mnogih investitorjev.

Vprašanje pa je, ali bo bitcoin za vedno ostal vodilna kriptovaluta, saj, če pogledamo zgodovino tehnoloških podjetij so menjave na vrhu pogoste in hitre. Za primerjavo lahko vzamemo trg mobilnih telefonov in zgodbo o Nokii, ki je bila dolgo časa vodilni proizvajalec mobilnih telefonov in je postala pravi sinonim za mobitele, kasneje pa je zaradi nezmožnosti prilagoditve trgu prenehala z izdelavo mobilnih telefonov. Sedaj se na trg sicer vrača, a je daleč od stare slave.

Pomembno je, da ne gledamo samo donosov ampak tudi nihajnost naložbe in tukaj se kriptovalute izkažejo kot zelo tvegane, saj je bitcoin v maju letos v dveh dneh izgubil skoraj 30 odstotkov svoje vrednosti, etherum in nekateri drugi pa še več, a so se od takrat vrnili v bližino rekordnih vrednosti ali jih celo presegli. Takih nihanj je bilo v zgodovini veliko.

Pri umestitvi kriptovalut v portfelj je pomembno, da se zavedamo, da gre za visoko tvegano naložbo, zato ne priporočam, da bi kriptovalutam izpostavili več kot 10 odstotkov svojega portfelja, seveda pa je v kriptovalute pametno investirati samo toliko sredstev kot smo jih pripravljeni izgubiti.

Tudi sam vlagam v kriptovalute, ker verjamem, da imajo prihodnost na trgu, a samo ob upoštevanju vseh zgoraj navedenih opozoril. Vsaka šola nekaj stane in tudi ta je in bo izstavila visoke račune vlagateljem.

Anže Šarabon, INDIVIDA & Partnerji

Priporočamo

Top novice

Razno