Mesečno varčevanje v vzajemnih skladih

Varčevalni načrti v sklopu vzajemnih skladov so na trgu relativno novi in mnogi z njimi niso seznanjeni dovolj podrobno.


 

 
Zrno na zrno...

Sistem varčevanja v varčevalnem načrtu vzajemnega sklada je zelo preprost. Varčevalec mesečno kupuje točke posameznega vzajemnega sklada, vrednost naložbe in tudi število kupljenih točk vsak mesec, pa je vezano na gibanje kapitalskih trgov. 

Likvidnost in fleksibilnost – poglavitna razloga za tako obliko varčevanja 

Vse slovenske družbe za upravljanje ponujajo sklenitev varčevalnih načrtov. Pogoji sklenitve in pogoji poslovanja se seveda med seboj razlikujejo, vsem varčevalnim načrtom pa je skupno to, da so v primerjavi z drugimi oblikami mesečnih varčevanj zelo fleksibilni, hkrati pa omogočajo tudi visoko stopnjo likvidnosti ter kar je morda še najbolj pomembno: ob primernem ravnanju z varčevalnim načrtom lahko dosežete donose, ki so nekajkrat višji od donosov na banki. 

Vendar pozor! Če se odločite za tako obliko varčevanja, nujno potrebujete finančnega svetovalca, ki redno spremlja tržna nihanja in vam lahko svetuje, v kateri sklad vplačati posamezno premijo in si tako zagotoviti kar največje donose v prihodnosti. 

Po naši oceni zelo dobra izbira: varčevalni načrt ALTA

Varčevanje v ALTA varčevalnem načrtu deluje po zgoraj opisanih načelih. Z mesečnimi vplačili vplačujete v točke enega ali več izbranih podskladov, med katerimi lahko brez stroškov ali davčnih obveznosti sredstva tudi prenašate. 

Privarčevana sredstva znotraj načrta so varna in ločena od družbe, kar pomeni tudi, da se v primeru stečaja upravitelja vaša sredstva prenesejo na drugega upravitelja. 

Koliko stane? Tako kot vse oblike varčevanja, tudi vplačevanje v varčevalni načrt ALTA ni brezplačno, vendar je po naši oceni zelo ugodno. Vstopni stroški varčevalnega načrta so 4 %, tako kot pri enkratnih vplačilih, le, da se obračunavajo postopno. Hkrati pa lahko z dovolj dolgo dobo varčevanja dobite že plačane vstopne stroške povrnjene, seveda v obliki točk enega izmed podskladov.

 

Če se kaj zalomi… V primeru, da denar potrebujete prej, kot ste načrtovali, enostavno uredite izplačilo privarčevanih sredstev in v petih delovnih dneh prejmete sredstva na transakcijski račun. S tem seveda prekinete varčevalni načrt, zato v primeru nezmožnosti plačevanja mesečnih premij obstaja tudi možnost moratorija, ki ga lahko izkoristite dvakrat za dobo 12 mesecev. 

 

Kako je z davki? Pri varčevanju v skladih je obdavčen kapitalski dobiček, davčna stopnja pa se z leti varčevanja postopno znižuje. Prvih 5 let je davek na kapitalski dobiček 25-odstoten, od 5 do 10 let 15-odstoten. Po dvajsetih letih je davčna stopnja enaka 0.

Za kateri cilj je varčevalni načrt najbolj primeren? Alta varčevalni načrt je primeren tako za pokojninsko varčevanje, kot tudi namensko kratkoročno varčevanje. Varčujete lahko najmanj eno leto, najnižji mesečni znesek pa ni omejen. Zato je odlična izbira tako za kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne finančne cilje.  

Koliko lahko privarčujete v desetih letih, če za mesečno varčevanje namenite 100 EUR?


vir: ALTA Skladi


Ob 7 % pričakovani donosnosti lahko po končani dobi varčevanja pričakujete dobrih 5.000 EUR več, kot če bi 100 EUR vsak mesec položili na banko. Donos vašega varčevalnega načrta je odvisen od izbire enega ali več podskladov. Z letnim pregledom pri vašem osebnem finančnem svetovalcu ter letnim prilagajanjem naložbene strukture vašega varčevalnega načrta lahko zlahka dosežete zastavljene finančne cilje! 

Jan Mihalič, osebni finančni svetovalec, INDIVIDA & Partnerji

Jednoduché rozhodnutím pro snadnější a je zřejmé, ale je nutné říci o tomto muži viagra stačí otevřít oči. Dávkování je vždy jiná. Chcete-li být přesný pro každého lidem je to jiné.

Priporočamo

Top novice

Razno